2014-01-21 11:27:07• hírek • Szatmár.ro

5 gyakori hízásra hajlamosító tényező

Modern világunkban egyre több nő küzd súlyproblémával: sok munka, kevés szabadidő, lustaság, kényelem, egészségtelen táplálkozás, mind olyan tényezők, melyek hatására a legtöbben ellustulnak, így nem meglepő, hogy a zsírpárnák is gyorsan lerakódnak.

Genetikai hajlamon kívül azonban olyan tényezők is szóba jönnek, melyek valós rizikófaktort jelentenek. Nézzük az öt leggyakoribb kockázati tényezőt:

1. Helytelen étrend: a táplálkozási szokások elsajátítása gyermekkorban alakul ki, ezért a helytelen szokásokon felnőttkorban kizárólag erős akarattal és elszántsággal lehet változtatni. A saját fejünk után kipróbált fogyókúrás módszerek nem mindig eredményesek, ezért bármilyen diéta vagy komolyabb fogyókúra előtt érdemes szakorvossal vagy táplálkozási tanácsadóval konzultálni. A szervezet egyedi működési rendszeréből adódóan, minden esetben egyéni étrend összeállítására kell törekedni.

2. Kényelem és lustaság: a lustaság és a komfort nagy úrnak számítanak. Sokaknak nehezükre esik letenni az autójukat és alkalomadtán gyalogosan vagy biciklivel közlekedni. Ha munka után fáradt az ember, némi pihenés után is időt kell szakítani arra, hogy testünket legalább 20 perc erejéig alaposan átmozgassuk.

3. Dohányzás: a dohányzók rengeteg méreganyaggal bombázzák szervezetüket. Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a dohányzás fogyaszt, az életkor előrehaladtával a testben olyan folyamatok zajlanak, melyek mozgósítják a zsírok szervezetben való lerakódását. Ez a folyamat átlagosan hozzávetőleg 35 év tájékán indul be.

4. Stressz: egészségünk egyik legnagyobb ellensége a stressz, ami megannyi káros hatásán kívül többek között az anyagcserét is megzavarja, negatívan befolyásolja a pajzsmirigyműködést, aminek következtében a hízás szinte egyik percről a másikra, észrevétlenül bekövetkezik.

5. Depresszió: számos tényező vezethet depresszió kialakulásához, a legtöbb lelki életünket negatívan befolyásoló tényező pedig automatikusan hízáshoz vezet.

A hízásra hajlamosító tényezők vég nélkül folytathatók, tulajdonképpen a mozgásszegény életforma, a dohányzás, az alkoholos- és üdítő italok fogyasztása stb. mind súlyfölösleghez vezethetnek. A legapróbb intő jelekre is érdemes odafigyelni, a szervezet mindig jelzi, ha valami nincs rendjén. Nekünk mindössze elegendő figyelmet és időt kell szánnunk arra, hogy a jelzéseket idejében dekódoljuk és egészségünk érdekében óvintézkedéseket tegyünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: